Ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου Κεραμέως που κατατέθηκε… νύχτα (Live)

Το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας, που κατατέθηκε… νύχτα την προηγούμενη Παρασκευή, συζητείται από σήμερα, Τρίτη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Το σχέδιο νόμου φέρει τον τίτλο «εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», βρίθοντας από ευφημισμούς («προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος») όπως μας έχει συνηθίσει η Νέα Δημοκρατία.

Από τη μεριά της ΝΔ εισηγήτρια θα είναι η Κατερίνα Παπακώστα, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο Νίκος Φίλης.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο έχει ανάμεσά στις βασικές του προβλέψεις:

– Αλλαγή στις βάσεις εισαγωγής, και υποβολή μηχανογραφικού σε δύο φάσεις, που τελικά θα φέρει μείωση των εισακτεών στα ΑΕΙ κατά 20 χιλιάδες μαθητές, μεθόδευση με την οποία η κυβέρνηση στέλνει… πελάτες στα ιδιωτικά κολέγια

– Περιορίζει τη φοίτηση στα ν+2 χρόνια, με τη μόνιμη επίκληση των «αιώνιων φοιτητών», παραγνωρίζοντας ότι οι φοιτητές που υπερβαίνουν την ορισμένη διάρκεια φοίτησης («ν») δεν επιβαρύνουν τα ΑΕΙ και ότι υπάρχουν ποικίλοι κοινωνικοί λόγοι που αναγκάζουν τους ανθρώπους που σπουδάζουν να παρατείνουν τη φοίτησή τους

– Τρίτον, φέρνει την  πανεπιστημιακή αστυνομία, και μάλιστα υπό τον έλεγχο της ΕΛΑΣ παρά την καθολική αντίδραση τόσο των πρυτάνεων όσο και συνολικά της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η κυβέρνησ της ΝΔ θέλει έτσι να μετατρέψει τα ΑΕΙ σε αποστειρωμένους επιτηρούμενους χώρους, με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο και επιτήρηση κάθε φοιτητικής δραστηριότητας. Και αυτά, με το καθόλου αμελητέο κόστος των 20 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για τους απασχολούμενους ειδικούς φρουρούς.

Με φόντο τις μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση, προχωρώντας στην κατάθεση του νομοσχεδίου, και μάλιστα «ως έχει» κωφεύει απέναντι σε κάθε αντίδραση: δεν είδε τα ογκώδη πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις, δεν λαμβάνει υπόψη της τις αντιρρήσεις πρυτάνεων, φοιτητών, καθηγητών και δεκάδων φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας, ακόμα και των ίδιων των αστυνομικών.

ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Βόμβα» Κεραμέως στα ελληνικά πανεπιστήμια, θα κλείσει ένα στα τρία τμήματα!

Για κυνική παραδοχή  της Νίκης Κεραμέως ότι έρχεται λουκέτο σε πανεπιστημιακά τμήματα λόγω της τεχνητής έλλειψης φοιτητών που θα δημιουργήσει το σχέδιο της κυβέρνησης συνολικά, συμπεριλαμβανομένων του νέου νομοσχεδίου και της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, κάνει λόγο η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ανακοίνωσή της. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «παρά τις σαφείς αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας στο κυβερνητικό σχέδιο για τα ΑΕΙ, η Νίκη Κεραμέως επέστρεψε σήμερα για να επιβεβαιώσει πως ένα στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσει λόγω έλλειψης φοιτητών και εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία θα οδηγήσει στον αποκλεισμό 20.000 μαθητών».

«Θα υποστηριχθούν έτσι οι σχεδιασμοί των ιδιοκτητών κολεγίων, δηλαδή των πολιτικών φίλων και χρηματοδοτών της ΝΔ, και θα υποχρεωθούν οι γονείς να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στα φροντιστήρια», σχολιάζει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί